5 sposobów na urozmaicenie Twojej owsianki 2
Jaki rodzaj płatków owsianych wybrać?
Istnieje wiele opcji, jeżeli chodzi o zakup płatków owsianych, ale jakie wybrać? Owies jest bardzo rzadko spożywany w formie nieprzetworzonej. Przetworzenie całych ziaren owsa na mniejsze kawałki oznacza, że otrzymane ziarna będzie można ugotować znacznie szybciej. Całe ziarna wymagałyby godzinnego gotowania, aby można było je zjeść. Istnieją 3 główne rodzaje płatków owsianych dostępnych w sklepach:
Istnieje wiele opcji, jeżeli chodzi o zakup płatków owsianych, ale jakie wybrać? Owies jest bardzo rzadko spożywany w formie nieprzetworzonej. Przetworzenie całych ziaren owsa na mniejsze kawałki oznacza, że otrzymane ziarna będzie można ugotować znacznie szybciej. Całe ziarna wymagałyby godzinnego gotowania, aby można było je zjeść. Istnieją 3 główne rodzaje płatków owsianych dostępnych w sklepach:
Zwykłe płatki owsiane – są najmniej przetworzone; podlegają prostemu procesowi cięcia ziaren na duże kawałki. Minimalne przetworzenie oznacza, że wymagają większego czasu gotowania – ok. 20 minut. Są jednak najzdrowsze i posiadają najniższy indeks glikemiczny, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci
Górskie płatki owsiane – całe ziarna owsa są lekko podgotowywane na parze, a następnie walcowane na płaskie kawałki. Dzięki temu szybciej można je ugotować (ok, 10min) i spożyć. Mają jednak nieco wyższy indeks glikemiczny niż zwykłe płatki owsiane.
Górskie płatki owsiane – całe ziarna owsa są lekko podgotowywane na parze, a następnie walcowane na płaskie kawałki. Dzięki temu szybciej można je ugotować (ok, 10min) i spożyć. Mają jednak nieco wyższy indeks glikemiczny niż zwykłe płatki owsiane.
reklama
Błyskawiczne płatki owsiane – są poddane największej obróbce; płatki te sparzane są na parze, a następnie walcowane kilkukrotnie. Dzięki takiej obróbce płatki te wystarczy zalać gorącą woda i odczekać chwilę, aby były gotowe. Mają najwyższy indeks glikemiczny i po nich najszybciej będziecie głodni..
5 sposobów na urozmaicenie Twojej owsianki 2
Reviewed by MotywacjaNonStop
on
12:49
Rating:
Brak komentarzy: